Succes med Helt Ærlig(t) samarbejde

 

”Helt Ærlig er stedet i Skanderborg hvor man finder varme og god humor”. 

Sådan beskriver Christian og Helle deres vin-, øl- og tapasbar Helt Ærlig, som de har drevet i Adelgade siden 2018. Og det var da heller ikke kun sensommersolen, der varmede den onsdag eftermiddag i august, hvor jeg besøgte Christian og hans ansatte Karina.

Vi skulle tale om, hvordan det var lykkedes Karina at blive ansat i fleksjob på Helt Ærlig efter mange års sygemelding på grund af angst. Og det blev hurtigt klart, at én af årsagerne netop er stedets varme, humor – og åbenhed.

Passende forventninger og krav

 – Det er bare mig, der skælder lidt ud, svarer Christian smågrinende til spørgsmålet om, hvordan de indbyrdes fornemmer, hvor mange krav, der kan stilles til Karina. Hun har siden sommeren 2018 været i praktik hos Helt Ærlig, og forventningerne og kravene fra Christian er steget i takt med Karinas egen udvikling. Det har nu resulteret i en ansættelse i fleksjob.

– For mig har det været afgørende, at jeg har fået lov til at tage det i mit eget tempo. Jeg har haft mulighed for at finde min plads og finde ud af, hvor jeg hørte til, fortæller Karina.

Efter at have forsøgt sig med forskellige opgaver i restauranten, blev det tydeligt for dem begge, at det var som tjener, Karina endelig fandt sin plads. Og i følge Christian er det derfor også vigtigt, at man som virksomhedsejer er åben og kan tilpasse sine forventninger.

– Man skal tænke på, at det er mennesker, der har et behov for en praktik, og som ikke er helt klar til det almindelige arbejdsmarked, så man kan jo ikke forvente, at de møder friske op hver eneste dag.

Tryghed og kendskab

Og hvordan kan det lade sig gøre at rejse sig så stærkt fra en hverdag, der er så præget af angst, at det kan være svært overhovedet at komme ud ad døren? Ifølge Karina handler det dels om en indre proces og dels om tryghed og kendskab.

– Det har været rigtig godt for mig, at jeg har fået lov til at have den samme sagsbehandler gennem mit forløb. Hun har kendt mig og har vidst, hvornår der kunne stilles krav. Hun har set, hvor mange kræfter angsten har taget for mig i perioder.

Karinas forløb startede i samværstilbuddet på Vestermølle, hvor hun kom nogle eftermiddage. Hun fik mulighed for at lære stedet at kende, og det gav en passende tryghed til at starte et praktikforløb på Vestermølle. Her blev det klart, at angsten ikke længere forhindrede hende i at komme afsted hver dag og allerede efter nogle måneder, var hun klar til noget mere.

– Virksomhedskonsulenten tog så kontakt til os, og vi blev enige om, at Karina kunne kigge forbi og møde os. Og pludselig en dag stod du her, siger Christian.

God timing og det rette match

Efter Karina er blevet ansat, har Helt Ærlig fået en ny praktikant, og de regner med at blive ved med at modtage praktikanter fra Kompetencecenteret.

– Vi føler, at vi hjælper dem lidt ved at de får mulighed for at komme ud og være sammen med andre i stedet for at sidde derhjemme. Det kan også være indvandrere, som har brug for at prøve sig af på det danske arbejdsmarked. Det vil vi gerne hjælpe med. Omvendt får vi jo hjælp i restauranten, siger Christian.

Og nogle gange kan timing og det rette match bringe en ekstra gevinst med sig for begge parter. For selvom praktikanterne kan have forskellige udfordringer i livet, kan virksomheden med de rette vilkår få en engageret og pålidelig medarbejder som Karina, der glæder sig over at gå på arbejde. Christian opfordrer derfor også andre virksomheder til at gøre det samme.

– Tag i mod det, prøv det af, forvent ikke for meget. Nogle gange er man bare rigtig heldig at få én ind, som lige passer ind.

Efter en helt ærlig og opløftende snak på restaurantens altan, bevæger jeg mig videre på farten. Jeg når knap nok ud af restauranten før Karina har iført sig tjenerforklædet og er i fuld sving med at gøre bordene klar til dagens gæster.

Af Susanne Dalmer

Luk menu